Hoe het werkt ..

Vibration Speakers .... hoe het werkt

Vibration Speakers zijn de meest fundamentele innovatie op het gebied van luidsprekers sinds de uitvinding van de luidspreker in 1860.
Al 150 jaar brengen luidsprekers lucht in trilling middels een vibrerende conus; een papieren membraan bevestigd aan een spoel die is opgehangen in een magnetisch veld. Een wisselstroom door de spoel laat het membraan trillen; het membraan laat de lucht trillen en dat genereert geluid, min of meer in de richting haaks op het membraan.

Vibration Speakers werken fundamenteel anders. In plaats van een membraan te laten trillen maken Vibration Speakers gebruik van een natuurkundig pricipe genaamd magnetostrictie. Magnetostrictie is een curieuze eigenschap van bepaalde metalen en legeringen: deze materialen veranderen van afmeting onder invloed van een extern magnetisch veld.

De kern van een Vibration Speaker bevat een legering van voornamelijk zeldzame aardmetalen (terbium en dysprosium) en zuiver ijzer. Deze legering heeft extreem sterke magnetostrictische eigenschappen en kan onder invloed van een magnetisch veld in miliseconden van omvang veranderen. De legering kan hierdoor zeer efficient electrische stroom omzetten in kinetische energie (bewegings energie).
Met de kinetische energie geleverd door de magnetostrictische kern brengen Vibration Speakers trillingen voort in het oppervlak, bijvoorbeeld de tafel, waarop ze geplaatst worden. Dit oppervlak komt (voelbaar) in trilling en brengt op zijn beurt de omringende lucht in trilling. Hierdoor onstaat geluid in alle richtingen rondom de Vibration Speaker (daarom worden Vibration Speakers ook we omni-directionele speakers genoemd).

Door de efficientie van de magnetostrictie brengen kleine Vibration Speakers een hoeveelheid geluid voort die niet in verhouding lijkt te staan met de omvang van de speaker.